İstanbul'da düzenlenen 10. Uluslararası Kimya Sanayi Fuarı Turkchem Eurasia, sektörün nabzını tuttu. Fuarın açılış konuşmasını yapan Artkim Group Kurucu CEO Cengiz Yaman, kimya sektörünün Türkiye'de ve globalde ne kadar önemli olduğunu ve Turkchem Eurasia 2024 fuarının sektöre katkılarını dile getirdi.

Fuarla ilgili öne çıkan detaylar şöyle: 

  • 29 farklı ülkeden 434 katılımcı firma
  • 1.500'den fazla marka
  • 13.350 metrekarelik alan
  • Katılımcıların %56'sını oluşturan 243 yabancı firma
  • 15 bine yakın sektör profesyonelinin ağırlanması hedefi


Cengiz Yaman, Turkchem Eurasia 2024 fuarının açılışında, Türkiye’nin kimya sanayisinin geleceği için kritik bir dönüm noktasına geldiğini belirtti. Türkiye'nin daha güçlü ve bağımsız bir temele oturması için kimya sektörünün güçlendirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Yaman, "Bağımsızlığımızın anahtarı, dışa bağımlılığımızı azaltmak ve kendi kaynaklarımızla daha fazlasını üretmektir" dedi.

Yaman, konuşmasında Türkiye'nin kimya sanayisinin şu anda yaklaşık %60 oranında dışa bağımlı olduğuna dikkat çekerek, bu oranı düşürmek için atılması gereken adımları sıraladı. "Kimya sanayimizin bağımsızlığını kazanabilmesi için hep birlikte, kararlılıkla çalışmalıyız. Her birimiz sorumluluk alarak bu oranı değiştirebiliriz" diyen Yaman, bu hedefe ulaşmak için stratejik düşünmenin ve planlı hareket etmenin önemini vurguladı. Küresel başarıyı yakalayabilmek için güçlü bir kimya sanayisine sahip olmanın kritik olduğunu söyleyen Yaman, dünya ekonomisinin en büyük 10 ülkesi arasında yer alan 7 ülkenin kimya sanayisinin güçlü olduğunu belirterek, "Türkiye olarak bu başarıyı yakalamak bizim sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.

Fuarda, Artkim Fuarcılık, CNG Expo ve Chem Media'nın düzenlediği yurtiçi ve yurtdışı fuarlarla birlikte, medya platformları, e-ticaret ve kongre organizasyonlarına kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürütüldüğünü belirten Yaman, kimya sanayisini dünya ile entegre etmeye ve tanıtmaya kararlı olduklarını ifade etti. Yaman, "Hedefimiz, ihracatı artırmak, üretimi desteklemek ve sektördeki iş birliğini derinleştirmektir. Bu doğrultuda 5.000’in üzerinde firma ile hem yurt içinde hem yurt dışında iş birliği yapıyor, bu iş birliklerini sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlarıyla daha da güçlendiriyoruz" dedi.

Bu yıl 10. kez düzenlenen Turkchem Eurasia fuarının, sektöre olan ilgiyi ve güveni artırdığını belirten Yaman, "Fuarımız, 29 farklı ülkeden 434 katılımcı firmayı ve 1.500’den fazla markayı 13.350 metrekarelik alanda bir araya getirerek sektörün en büyük buluşma noktası haline geldi" dedi. Etkinliğin uluslararası boyutuna dikkat çeken Yaman, katılımcıların %56’sını oluşturan 243 yabancı firma ile fuarın global çapta ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, yoğun ilgi nedeniyle satışların iki ay öncesinden kapatıldığını ve bunun da kimya sektörüne duyulan uluslararası güvenin en somut göstergesi olduğunu söyledi.

"Kimya ile İlgili Her Şey İstanbul’da!" sloganıyla bu yıl 15 bin sektör profesyonelini ağırlamayı hedeflediklerini belirten Yaman, katılımcıların %30’unun yabancı misafirlerden oluşacağını ifade etti. Fuara olan ilginin, Türkiye’nin kimya sanayisinin dünya çapındaki etkisini ve potansiyelini ortaya koyduğunu dile getiren Yaman, bu yıl fuarda sektör paydaşları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları ile daha yakın iş birliği sağlandığını belirtti.

Fuarda, üç gün boyunca sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla 6 panel düzenlenecek. Yaman, özellikle "Kimyasal Değer Zinciri: Bugünü ve Yarını" başlıklı panelin FECC Genel Direktörü Dorothee Arns moderatörlüğünde ve "Türk Kimya Endüstrisinin Bugünü ve Dünyadaki Yeri" başlıklı panelin ise TKSD Onursal Başkanı Timur Erk moderatörlüğünde gerçekleşeceğini belirterek, tüm ziyaretçileri bu etkinliklere davet etti. Ayrıca, fuarın ikinci ve üçüncü günü düzenlenecek panellerin de büyük ilgi göreceği öngörülüyor.

Turkchem Karbon Sıfır bölümünde, sürdürülebilirlik ve yenilikçi çözümler üzerine 11 teknik sunum yapılacak. Yaman, bu platformun, paydaşların bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabileceği ve sektörü geleceğe taşıyacak adımları konuşabileceği önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Yaman, sözlerini bitirirken, kendilerine başından beri destek veren İKMİB, TKSD, TTTSD ve tüm katılımcılara, sponsorlarına ve ziyaretçilere teşekkür etti. Ayrıca, fuarın uluslararası formatta düzenlenmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarına da teşekkürlerini iletti. Yaman, "Hepinize, başarılı ve verimli bir fuar diliyorum!" diyerek konuşmasını sonlandırdı.